Akupunktio ja Dry Needling eli kuivaneulaus ovat laajaa asiantuntemusta ja vankkaa ammattitaitoa vaativia hoitomuotoja. Pitkän ammattiuran ja jatkuvan kouluttautumisemme myötä olemme voineet omaksua ja vertailla monia erilaisia hoitotapoja ja -tekniikoita akupunktion, kiinalaisen lääketieteen ja kuivaneulauksen laajasta kirjosta. Tämän pohjalta käytämme hoitostrategioita, jotka olemme todenneet kaikkein tehokkaimmiksi. Nämä sisältävät sekä klassisen akupunktion perinteitä että modernia lääketieteellistä akupunktiota.

Akupunktio

Akupunktio (neulahoito) tehdään hyvin ohuilla neuloilla jokaiselle potilaalle yksilöllisesti laaditun hoitosuunnitelman mukaan. Kohdealueeseen vaikutetaan etä-alueiden ja/tai paikallisten alueiden kautta. Käytämme hoidoissa sekä tavanomaisia että vähemmän tunnettuja akupunktiopisteitä, reaktiivisia Ashi- ja trigger-pisteitä, sekä lihasten motorisia pisteitä ja perifeeristen hermojen stimulaatiota. Monet käyttämistämme hoitotekniikoista ovat moderneja akupunktion muotoja, kuten neuroanatominen tai neurofunktionaalinen akupunktio, triggerpiste-akupunktio (ns. ”kuivaneulaus”) tai IMS (Intramuscular Stimulation), PENS (Percutaneous Electrical Nerve Stimulation tai PNS (Percutaneous Neuromodulation Therapy). Näiden toimintamekanismeissa on eroavaisuuksia, mutta yleisesti ne vaikuttavat lihasten lepopituuteen ja hermotukseen, kudosvaurioiden parantumiseen, häiriintyneiden kipumekanismien toimintaan sekä autonomisen hermoston tilaan. Akupunktion yleiset käyttöaiheet ovat näin ollen hyvin laajat.

Ortopedinen akupunktio on laaja skaala erilaisia akupunktiotekniikoita, jotka keskittyvät tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. Sen perustana on huolellinen potilaan tutkiminen, jossa selvitellään potilaan toiminnallista tilaa, sekä kivun ja toimintahäiriön syytä. Näin määritetään täsmälliset anatomiset rakenteet, joihin neulahoito kohdistetaan toimintahäiriön korjaamiseksi. Monesti neulojen vaikutusta voimistetaan sähköstimulaatiolla, ja hoitoa täydennetään myofaskiaalisella manuaalikäsittelyllä.

Urheiluakupunktio on ortopedisen akupunktion osa-alue, joka on keskittynyt urheiluvammojen hoitoon ja ehkäisyyn, palautumisen edistämiseen, sekä suorituskyvyn parantamiseen.

Dry needling (kuivaneulaus)

Dry Needling / kuivaneulaus eli triggerpiste-akupunktio on osa akupunktion laajaa kirjoa. Siinä neulotus kohdistetaan lihasten triggerpisteisiin eli kyhmyinä tuntuviin ärsytyskeskuksiin kireissä lihasjuosteissa. Ne voivat aiheuttaa kipua paikallisesti tai säteillä sitä muille alueille ennakoitavien mallien mukaisesti. Ne saattavat myös ylläpitää liikerajoitusta tai autonomisia oireita. Triggerpisteet ovat tyypillinen seuraus neuromuskulaarisesta toimintahäiriöstä, joka vaikuttaa virheasentojen ja liikkeen kuormituksen ongelmien taustalla. Niiden tunnistamisella ja ratkaisemisella on tärkeä osa kivun hoidossa ja toimintakyvyn palautumisessa.

Varhaisimmat kuvaukset intramuskulaarisesta kipupisteiden neulotuksesta löytyvät kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion klassikoista yli 2000 vuoden takaa (Huangdi Neijing Lingshu). Kivun myofaskiaalisen komponentin tunnistaminen ja hoito ei siis ole mitään uutta. Tämä selittää osaltaan myös yhteneväisyyden (yli 90%), mikä on triggerpisteiden ja akupunktiopisteiden välillä. Sama suhde on myös triggerpisteiden heijastekipualueiden ja akupunktiokanavien välillä.

Tiedeyhteisön tietoisuuteen triggerpisteet nousivat viime vuosisadalla pohjoisamerikkalaisten lääkärien Janet Travell, David Simons ja C. Chan Gunn työn pohjalta. Nimitys ”kuivaneulaus” tulee siitä, että triggerpisteisiin ei injektoida vaikuttavia aineita, vaan hoitireaktio tapahtuu itse neulan käytön välityksellä. Triggerpisteiden patofysiologiasta, biokemiallisista ominaisuuksista ja niiden osallisuudesta krooniseen kipuun tehdään jatkuvasti laadukasta tutkimusta, joka sekä laajentaa ymmärrystämme kipumekanismeista että osaltaan selittää vuosituhantisen akupunktion vaikutusmekanismeja modernin tieteen termein.

Triggerpiste-akupunktiota (dry needling) tehtynä epäkäslihaksen yläosaan. Piirroskuva Japanista vuodelta 1865.

Muut hoitomuodot

Muita käyttämiämme hoitomenetelmiä ovat mm.:

  • sähköakupunktio: neulojen kivuton stimulointi johtamalla niihin heikkoa sähkövirtaa (0.3-10 mA) paristokäyttöisestä laitteesta. Käytetään mm. lihasten toimintahäiriöiden korjaamiseen, verenkierron aktivointiin kohdealueilla, sekä yleisesti voimistamaan neulojen vaikutusta.
  • TDP- / lämpölamppu: syvälle pehmytkudoksiin tunkeutuvalla infrapunavalolla edistetään lihasten rentoutumista, paikallista verenkiertoa ja kudosvaurioiden korjaantumista. Käytetään yleensä samalla, kun neulat jätetään vaikuttamaan.
  • faskia- / pehmytkudoskäsittely: erilaisten manuaalisten tekniikoiden kokonaisuus. Vapauttaa lihaskalvojen kiinnikkeitä ja aktivoi pehmytkudosten aineenvaihduntaa. Neuromoduloi kudoksia poistamalla hermovälitteistä tulehdusta, jolloin liikelaajuus ja voima lisääntyvät.
  • guasha: liukuva painallus lastalla, joka vapauttaa lihaskalvojen kiinnikkeitä ja aktivoi pehmytkudosten aineenvaihduntaa.
  • kuivakuppaus: kudosten aktivointi kupin imuvaikutuksen välityksellä. Sen eri muotoja ovat staattiset, dynaamiset, liukuvat ja hyppivät kupit.
  • mikrokuppaus/verikuppaus/verenpäästö: muutaman veripisaran / pienen verimäärän päästäminen täsmällisistä paikoista, kertakäyttöistä kuppauskuppia apuna käyttäen tai ilman. Käytetään erityisesti kroonisten ja vaikeiden vaivojen hoidossa.

Jokaisen potilaan kohdalla valitaan otollisin hoitomuoto, joka riippuu vaivan luonteesta, sekä potilaan toiveista ja erityispiirteistä.