Akupunktio ja Dry Needling eli kuivaneulaus ovat syvällistä osaamista vaativia hoitomuotoja. Pitkän ammattiuran ja jatkuvan kouluttautumisemme myötä olemme voineet omaksua ja vertailla monia erilaisia hoitotapoja ja -tekniikoita akupunktion, kiinalaisen lääketieteen ja kuivaneulauksen laajasta kirjosta. Tämän pohjalta käytämme hoitostrategioita, jotka olemme todenneet kaikkein tehokkaimmiksi. Nämä sisältävät sekä klassisen akupunktion perinteitä että modernia lääketieteellistä akupunktiota.

Akupunktio (neulahoito) tehdään hyvin ohuilla neuloilla jokaiselle potilaalle yksilöllisesti laaditun hoitosuunnitelman mukaan. Kohdealueeseen vaikutetaan etä-alueiden ja/tai paikallisten alueiden kautta. Käytämme hoidoissa sekä tavanomaisia että vähemmän tunnettuja akupunktiopisteitä, reaktiivisia Ashi- ja trigger-pisteitä, sekä lihasten motorisia pisteitä ja perifeeristen hermojen stimulaatiota. Akupunktiolla voidaan vaikuttaa elintoimintojen säätelyyn, lihasten hermotukseen, kudosvaurioiden parantumiseen, häiriintyneiden kipumekanismien toimintaan sekä autonomisen hermoston tilaan. Näin ollen sen yleiset käyttöaiheet ovat hyvin laajat.

Ortopedinen akupunktio on laaja skaala erilaisia akupunktiotekniikoita, jotka keskittyvät tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. Sen perustana on huolellinen potilaan tutkiminen, jossa selvitellään potilaan toiminnallista tilaa, sekä kivun ja toimintahäiriön syytä. Näin määritetään täsmälliset anatomiset rakenteet, joihin neulahoito kohdistetaan toimintahäiriön korjaamiseksi. Monesti neulojen vaikutusta voimistetaan sähköstimulaatiolla, ja hoitoa täydennetään myofaskiaalisella manuaalikäsittelyllä.

Urheiluakupunktio on ortopedisen akupunktion osa-alue, joka on keskittynyt urheiluvammojen hoitoon ja ehkäisyyn, palautumisen edistämiseen, sekä suorituskyvyn parantamiseen.

Dry Needling / kuivaneulaus eli triggerpiste-akupunktio on osa akupunktion laajaa kirjoa. Siinä neulotus kohdistetaan lihasten triggerpisteisiin eli kipua säteileviin kireisiin lihasjuosteisiin, jotka ylläpitävät kipua tai liikerajoitusta. Triggerpisteet ovat tyypillinen seuraus neuromuskulaarisesta toimintahäiriöstä, joka vaikuttaa virheasentojen ja liikkeen kuormituksen ongelmien taustalla. Varhaisimmat kuvaukset intramuskulaarisesta kipupisteiden neulotuksesta löytyvät kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion klassikoista yli 2000 vuoden takaa. Viime vuosisadalla sen tekivät tunnetuksi ja sitä kehittivät edelleen pohjoisamerikkalaiset lääkärit Janet Travell, David Simons and C. Chan Gunn. Nimitys ”kuivaneulaus” tulee siitä, että triggerpisteisiin ei injektoida vaikuttavia aineita, vaan hoitireaktio tapahtuu itse neulan käytön välityksellä.

Muita käyttämiämme hoitomenetelmiä ovat mm.:

  • sähköakupunktio: neulojen kivuton stimulointi johtamalla niihin heikkoa sähkövirtaa (0.3-10 mA) paristokäyttöisestä laitteesta. Käytetään mm. lihasten toimintahäiriöiden korjaamiseen, verenkierron aktivointiin kohdealueilla, sekä yleisesti voimistamaan neulojen vaikutusta.
  • faskia- / pehmytkudoskäsittely: erilaisten manuaalisten tekniikoiden kokonaisuus. Vapauttaa lihaskalvojen kiinnikkeitä ja aktivoi pehmytkudosten aineenvaihduntaa. Neuromoduloi kudoksia poistamalla hermovälitteistä tulehdusta, jolloin liikelaajuus ja voima lisääntyvät.
  • guasha: liukuva painallus lastalla, joka vapauttaa lihaskalvojen kiinnikkeitä ja aktivoi pehmytkudosten aineenvaihduntaa. Se poistaa stagnaatiota, vapauttaa kehon ulkopinnan ja lämmittää/viilentää.
  • kuivakuppaus: kudosten aktivointi kupin imuvaikutuksen välityksellä. Sen eri muotoja ovat staattiset, liukuvat ja hyppivät kupit. Stimuloi Veren ja Nesteiden kiertoa.
  • mikrokuppaus/verikuppaus/verenpäästö: muutaman veripisaran / pienen verimäärän päästäminen täsmällisistä paikoista, kertakäyttöistä kuppauskuppia apuna käyttäen tai ilman. Purkaa Veren stagnaatiota ja edistää Veri-Energia -kiertoa. Käytetään erityisesti kroonisten ja vaikeiden vaivojen hoidossa.
  • TDP- / lämpölamppu: syvälle pehmytkudoksiin tunkeutuvalla infrapunavalolla edistetään lihasten rentoutumista, paikallista verenkiertoa ja kudosvaurioiden korjaantumista. Käytetään yleensä samalla, kun neulat jätetään vaikuttamaan.
  • moksibustio: akupisteiden tai kehon alueiden lämmittäminen kuivatun pujon lehdistä valmistetulla moksapuikolla tai moksavillalla. Sen eri muotoja ovat suora ja epäsuora moksaus. Hajauttaa Kylmyyttä ja Kosteutta, mobilisoi Qitä ja vitalisoi.
  • seitsentähtivasara/luumunkukkavasara: ihon naputtelu pienellä vasaralla, jossa on kertakäyttöinen neulapinta. Aktivoi ihoa ja ihonalaiskudoksia, sekä Veri-Energia -kiertoa.

Jokaisen potilaan kohdalla valitaan otollisin hoitomuoto ja tarvittaessa potilas ohjataan länsimaisen lääketieteen hoitotahojen arvioitavaksi.